Lycka - en handbok

Lycka - en handbok

Lycka - en handbok

Lycka - en handbok

Efter en vecka av en massa tekniskt krångel, där jag oupphörligen kände mig som jag sprungit in i den ena återvändsgränden efter den andra, tog jag fram Dalai Lama och Howard C. Cutlers ”Lycka! En handbok i konsten att leva”. Tänkte att jag skulle göra något kreativt och ta med den på min nya bokcirkel ”Sagt om konsten att leva i harmoni med sig själv”.  Jag kände mig stressad och ganska långt ifrån lycklig.

 

Klienter kommer ofta till mig och säger: ”Jag fattar att jag behöver jobba med mina energier. Men hur göööör jag då rent konkret?” Jag kastas mellan det enkla svaret: ”Utgå ifrån kärlek, så ordnar sig resten” till de mer krångliga förklaringarna kring hur de med medveten mental energi kan ändra sin hjärnas hormonbalans och på så vis känna annorlunda. Fastän det är så lätt, så är det svårt på samma gång. I min nya bokcirkel vill jag ge mina klienter konkreta verktyg att jobba med sin personliga utveckling med det enkla målet att bli lyckliga och leva i harmoni med sig själva och sin omgivning. Konkreta verktyg. Just det.

 

Dalai Lama har ganska praktiska och förnuftiga tankar om hur man ska bli lycklig. De handlar om hur man ska identifiera och eliminera negativa mentala tillstånd utan att han för den sakens skull klassificerar mentala tillstånd på grundval av någon utifrån påtvingad moralisk utsaga i stil med ”hat är ont” eller ”girighet är syndigt”. I all sin enkelhet kategoriserar han känslor som positiva eller negativa med utgångspunkt från om de i slutänden leder till att man blir lycklig eller inte.

 

Howard C. Cutler som intervjuar Dalai Lama i boken frågade honom: ”Varför är så många människor olyckliga om lycka helt enkelt är en fråga om att odla mer positiva mentala tillstånd som vänlighet och så vidare?” Dalai Lama menar att den som vill nå fram till verklig lycka kan behöva förvandla sitt sätt att se och sitt sätt att tänka, vilket inte är en så lätt sak, eftersom det kräver att man tillämpar så många faktorer från olika håll. Han trycker på att det inte finns en enda nyckel till framgång här och att varje negativt mentalt drag behöver lyftas fram och motverkas, var för sig. Och det kan ju vara jobbigt att identifiera alla dem. Och så behöver man omprogrammera sig genom att skaffa sig vanor där man regelmässigt uppmuntrar sitt positiva tänkande. Han tipsar om att man kan starta dagen med att tänka ”Jag ska använda den här dagen mer positivt. Jag ska inte slösa bort just den här dagen.” Och på kvällen innan man somnar kan man, säger Dalai Lama, fokusera på att gå igenom vad man gjort och fråga sig: ”Använde jag den här dagen som jag hade planerat?” Det handlar kort sagt om en ständig utvärderingsprocess, där man jobbar på att förfina framgångarna.

Dalai Lama pratar också om hur destruktivt det är att fastna i hat och vrede gentemot människor omkring oss och hur verkningsfullt det är att försöka se på sina ”fiender” med medlidande och kärlek.

hstlnn_1.jpg

I boken pratar Howard C. Cutler också om att odla lyckan och åstadkomma en äkta inre förvandling med hjälp av systematisk psykisk träning och därmed avsiktligt välja att fokusera på positiva mentala tillstånd. Så är vi tillbaka på temat att nöta in nya mönster. Hjärnan är formbar och vi har vissa instinktiva beteenden inprogrammerade, mentalt, emotionellt och fysiskt, så att vi ska kunna reagera på omgivningen. Nervsystemet och hormonbalansen i kroppen styrs av hur vi upplever situationer omkring oss. Därför behöver vi hålla oss borta från tankar som är destruktiva för oss, så långt det är möjligt, och bejaka sådana som bygger upp vår positiva bild av verkligheten runt omkring oss.

 

Efter många år av stress och behov av att leva upp till omgivningens förväntningar i en tävlingsinriktad miljö, jobbar jag idag istället mycket på tacksamhetskänslor gentemot mig själv, människor omkring mig och det planeten erbjuder. Tänk att jag hann skriva den här bloggen idag. Tänk vad mina grannar är fina och kul att ha att göra med. Tänk vad goda tomaterna är så här års. Det ger så underbara ringar på vattnet när man får in vanan. Det är så lätt att gå in i mönster där man känner sig stressad och pressad att visa upp något utan att vara där känslomässigt. Och då strålar jag ju ut denna utsatthet mot dem jag möter och låter mina energier ”smitta” min omgivning.

 

Ett bra tips i ett sådant läge är att sätta sig i meditationsstolen och på egen hand, eller med hjälp av någon bra vägledd meditation, jobba på att rensa bort de här drabbande energierna, innan de hinner sätta sig i kroppen eller i psyket. Ibland brukar jag faktiskt nästan skratta åt mig själv när jag mediterat klart och fått helikopterperspektiv på någon relationstvist eller självpåtagen stressig utmaning. När energierna lämnat mig, känns ofta problemet futtigt. Det är sanslöst vad begränsade vi är som människor när vi fastnar i sådana här beteenden. Och det gör vi ju hela tiden, i alla fall jag. Allt handlar om energier. Tänk att det är så enkelt egentligen att känna sig nöjd och lycklig.


Just idag går jag till exempel och tittar upp i de mångfärgade trädkronorna och känner den fuktiga skogsdoften i näsan. Solen lyser. Världen förefaller plötsligt god - full av vänliga och tillmötesgående människor. De mest krångliga typer kan man ju utmana genom att tänka att de har nog sina skäl till att ha blivit lite besvärliga. De är människor de också. Deras lycka ser bara lite annorlunda ut än min.

Det här är böckerna vi ska läsa mellan december och mars och prata om i bokcirkeln.

andra_bilden.jpg

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.