Den magiska tiden - sniglar och effektivitet

Den magiska tiden - sniglar och effektivitet

Den magiska tiden - sniglar och effektivitet

Den magiska tiden - sniglar och effektivitet

Det händer ibland vid dagens slut att en isande känsla kommer till mig när jag tänker på vad jag åstadkommit under dagen. Av alla de där sakerna jag tänkt hinna med och som står antecknade på lappar, i telefonen och på blocket på skrivbordet, har inte en enda blivit avklarad. Vart tog tiden vägen? Jag tänker igenom min dag och inser att jag gjort en del annat nyttigt och onyttigt – men inte det jag hade tänkt, det jag ville göra, det som leder mig och min verksamhet framåt. Frustrationen växer inom mig. Jag är inte bara oduglig på att planera. Jag är en snigel – en oduglig snigel.

Så här när helgen närmar sig kan man tänka sig att det där med effektivitet och planering inte är det man drömmer om till fredagsmyset. Men några tankar om tid är kanske inte helt fel just idag, för vem känner sig inte gladare och nöjdare efter en helg där man faktiskt hunnit med det man ville – om det så bara är att ha legat på soffan och tittat på en bra film. Så varför inte prata om tidens magi just idag?

När jag blir så där frustrerad över min egen otillräcklighet brukar jag påminna mig om en sak:  Vecko- och dygnstiden är fullkomligt demokratisk. Alla människor har lika mycket tid varje dag i veckan. Det gäller industrimagnaten, statsministern, påven, soffliggaren och även mig. Det hela handlar alltså bara om vad vi väljer att göra med den tid vi har och hur bra vi är att köra på med det vi vill. Sen försöker jag påminna mig om att jag faktiskt inte är sååå dålig på att planera. Tvärtom är jag strukturerad i det jag gör. Jag vet också vad som behöver göras och i vilken ordning. Mina problem är några andra. Jag måste erkänna att jag är en obotlig tidsoptimist (och det borde jag förstås ha tagit höjd för) och jag har svårt att hålla kvar kursen om något annat, som också är angeläget, kommer emellan.

Det får mig att tänka på en föreläsning av Bob Proctor som jag tyckte var så träffande. Bob har ju gjort sig en stor förmögenhet själv som andligt sinnad framgångscoach. I den här föreläsningen ville han fokusera på hur viktigt det är att fokusera på det man verkligen vill. Han berättade om ett möte i början av 1900-talet mellan två amerikanska industrimän och mångmiljonärer i stålbranschen, Andrew Carnegie och Charlie Schwab. Carnegie kallade till sig Schwab och sa: ”Jag har en idé som jag tror kan öka din effektivitet och få dig att få saker gjorda på ett mycket effektivare sätt än idag.” Schwab tittade på honom och sa: ”Jag har redan en massa idéer om hur vad jag ska jobba med.” Han fortsatte: ”Om du kan ge mig en enda idé om hur jag få det gjort som jag redan vet att jag ska göra, så ska jag betala dig vad du vill.” Carnegie svarade: ”Det kan jag.” Så bad han att få låna Schwabs block och skrev ned följande ord: Sex saker som jag ska göra imorgon. ”Jag vill att du skriver upp de sex saker du ska göra imorgon innan du går och lägger dig ikväll. Och när du går upp imorgon bitti, ska du göra dem. Det ska inte stå vad som helst som att köpa bröd på väg hem där utan sex verkligt guldgenererande idéer”, sa Carnegie. Han fortsatte: ”Om du gör så här, kommer du att vara mycket mer effektiv än du varit hittills. Skicka mig sen en check på vad du tycker att rådet är värt.” Ett tag senare fick Carnegie en check på USD 25 000 med ett meddelande: Detta är den mest värdefulla idén jag någonsin fått ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Bob Proctor summerar att han själv har gjort likadant i alla år och fokuserar på det som faktiskt behövs göras, bara sex saker om dagen. Han tillstår att han inte blivit så mycket smartare - men effektivare.

healing-girl.jpg

När jag fick höra om den här idén tänkte jag genast att det här, det är något för mig, jag som gillar ordning och reda och struktur. Och så gjorde jag en lista på tio saker. Tio, undrar du kanske? Det skulle ju vara sex saker. Men jag tänkte att jag kanske kunde bli ännu mer effektiv än Schwab med några saker till på listan. Men jag fann ganska snart att jag oftast hade fyra ogjorda saker kvar när kvällen kom. Sex åtaganden är alldeles lagom. Det är så lätt att glömma bort att halva grejen är att känna sig nöjd med att man gjort just det som man förutsatt sig dagen innan; att glädjen med att starta sin dag drivs av energin att man kommer att lyckas. Det är så viktigt att man handlar utifrån rätt energier för att attrahera in framgång med vad man än företar sig. Och här gäller ju verkligen att vara sin egen bästa coach. Vem vill ha en coach som fungerar som en slavdrivare och sätter upp orimliga mål för en. En sådan person som visar upp de där fyra sakerna som blev kvar på listan och insinuerar att man inte någonsin går i mål, en sådan vill man ju säga upp bara efter några dagar. Jag talade min inre coach till rätta: Numera har jag bara sex saker på min lista. Det räcker och blir över och jag är nöjd med min coach, det vill säga med mig själv. Bra, eller hur?

Vad sätter du upp för sex guldmål för din morgondag? Kanske har du några tuffare: Handla inför veckan? Städa? Eller ringa pappa? Men kanske är de andra tre: Gå en promenad i skogen? Fika med en kompis? Eller ligga minst två timmar i soffan med en superbra bok? Bara du bestämmer. Det är din tid och ditt liv. Om du är nöjd med rådet, skicka mig ingen check på 25 000 USD, var i stället nöjd med dig själv. Och är du jättenöjd, skriv en rad till mig på sociala medier eller tipsa någon om min hemsida, så är vi fler som kan prata om sådana här livsviktiga saker med varandra.

ulrika-om-oss-bild.jpg

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.